18 Ekim 2012 Perşembe

Ona Giyinmeyi Öğretin

Çocuklar belli bir yaşa geldiklerinde kendi kendine giyinmek gibi bazı becerileri öğrenmeye başlar. Eğer doğru zaman ve yöntemler seçilirse, öğrenmesi daha kolay olur.

Her çocuğun gelişim basamaklarını geçme süreci ve hızı farklıdır. Çocuğun bireysel özelliklerini göze alarak ona uygun zamanda destek vermek yapılacakların başında gelir. Öğrenmek için en uygun zaman 18 - 24 ay arasıdır. Çocuklar için giysileri çıkarmak onları giymekten daha kolaydır. 

Çocuğunuzun çoraplarını çekiştirmesi, tokalarıyla oynaması ya da yeleğini çıkarmaya çalışması onun üzerini değiştirmeye ve bu alışkanlığı kazanmaya hazır olduğunu gösteren işaretler olarak kabul edilebilir.

Onun yeterliliklerine ve becerilerine saygı duyarak zaman tanımak, telaşa kapılmamak öğrenme sürecini hızlandırır.

Bir yaşına kadar onun adına giysilerini seçtikten sonra, birdenbire artık kendi başına giyinmesini istediğimizde bu beklentimizin gerçekleşmesi  çok zordur. Bu eğitimi verirken net ve tutarlı olmak çok önemlidir. Net açıklamalar, örnek olma, tutarlı yaklaşımlar, güven verme, yanında olduğunu hissettirme, eksikler için zaman tanıma çocuğun gelişimini hızlandırır.

Çocuğumuz için yapabileceğimiz en önemli destek;  yapması gerekenleri onun yerine yapmama ve yapabildiklerine saygı göstermektir.

ANNE-BABALARA ÖNERİLER:

* Öğrenmeye hazır olduğu zamanı çok iyi  belirleyin.
* Onun için doğru giysileri seçin.
* Beğenileri konusun-da üzerine gitmeyin.
* Oyuncaklarını giydirmesini isteyerek beceri kazanmasını sağlayın.
* Fikrini söylemesine izin verin.
* Zorlamayın, teşvik edin, ona rehber olun.
* Kolaylıklar sağlayın.
* Giysileri tanıtın.
* Kendisi giyindiğinde beğendiğinizi söyleyin.


www.cadde.milliyet.com

4 yorum:

  1. şu sıralar sürekli babasının t-shirt lerini getirip giycem diye tutturan yada evde bizim terliklerimizle gezen oğlum da hazır sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok hoşmuş:)Sanırım dediğiniz gibi zamanı gelmiş ufaklığın:))

      Sil
  2. Duru da pijamasının altını ve ayakkabılarını giyip çıkarabiliyor..tişörtünü çıkarıypr ama giyemio henüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim Enesim (2,5) sadece çıkarıyor, hiç giymek istemiyor:)) yazın çoğu zaman sadece beziyle dolaşıyordu asla giyinmek istemiyordu. Şimdi de ara ara çıkarması iyi de giymesi yok :)

      Sil

Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...