22 Ekim 2012 Pazartesi

Çocuk ve Kurban

Çocuklar 12 yaşından evvel cehennemle, azapla, cezayla, ölmek - öldürülmek gibi kelimelerle ve kurban kesilmesiyle muhatap edilmemelidirler. 

Kurban Bayramında;
- Kurban nasıl olur diye çocuk kurban kesmeye götürülmemelidir. Çocuğun ruhu bunu 12 yaşından evvel kaldıramaz. (12 yaşından evvel dünya güzellikler yeridir)

- 7 ile 12 yaş arasındayken çocuklara kurban bayramının bir hayvanın kesilmesi, etinden istifade edilmesi komşulara fakirlere dağıtılması  vurguları yapılabilir, ama yine kesimine şahid olmaması lazımdır. Kurbanın kesimine göstermeden etlerin parçalanmış haliyle gösterebilirsiniz. Ama bu da 7 yaşından sonra olmalıdır. Yani et kesim işlemini 7 yaşından sonra gözlemleyebilir. Fakat kurbanın baş kısmı ve ayak kısmı da çocuklara gösterilmemelidir.7 yaşından büyük çocuklarla komşulara et dağıtılması çok güzel bir adet olur.

7 yaşından küçük olan çocuklara kurban bayramı, et kesmek, kan akıtılması ve et yemekle ilgili bir bayram olduğu vurgulanmamalı, çocuklara kurban vurgusu yapılmadan bayram yaşatılmalıdır.
 
 Bayramda Neler yapılabilir?

* 1 gün evvelden ev süslenebilir.  
* Anne baba arefe günü balonlar şişirip, kurdeleler sarkıtarak çocuğa sürpriz yapabilir. 
* Bayramın şenliği, mutlu bir gün olduğu ve o günün bayram günü olduğu yaşatılmalıdır.
* Aile ziyaretleri yapılmalıdır.
* Çocuklara bayram namazına götürülmelidir.
* El öpüp bayramlaşmanın da bir sırasının olması gerekir. Aile büyüklerinin evinde toplandıktan sonra önce büyüklerin eli öpülür, sonra da çocuga kendi annesinin babasının elini öpme sırası gelir. Çocuk bayramlaşmak istese de önce büyüklerle bayramlaşalım sonra da seninle  bayramlaşalım denmelidir. Çocuklar dedeleriyle bayramlaşacaklarsa önce büyük kuzenler sonra küçük olanlar öpüp bayramlaşmalıdır. Özellikle 7-12 yaş arası çocukların kendi statüsünü görmesi için bayramlaşma sırası çok önemlidir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...