3 Ekim 2012 Çarşamba

Annelik Sanatı

"Annelik Sanatı" kitabı her annenin, babanın, annanne, babanne, dedenin yani anne ve çocukla ilişkisi olan herkesin okuması gereken bir kitap.. Yani duyarlı ve etken bir çocuğun yetişmesi için tüm toplumun okuması gereken bir kitap..
Neden mi?? Şöyle anlatayım. Kitabın 1. bölümünde annelerin neden annelik yapamadığı anlatılıyor.  Bölüm başlığı: "Anneler Neden Annelik Yapamaz"! Çok ta isabetli bir başlık olmuş. Çünkü  bir annenin anneliğini yapamamasında o kadar çok etken var ki! Eş, yakın akrabalar,  komşular, çevre, iş ortamı tüm bunların hepsi bir annenin çocuğuna davranışları üzerinde olumlu yada olumsuz etkiler bırakıyor. İşte bu nedenle bu kitap tüm toplum okunmalı ki bir anneye nasıl davranılacağı bilinsin..  Fiziksel ve ruhen sağlıklı annelerle bu topluma faydalı olacak çocuklar yetişsin..

Kitabın yazarı Uzman Pedagog Adem Güneş. Kitap dört bölümden oluşuyor:

Birinci bölümünde; annenin fıtrata göre, doğal, şefkatli ve sabırlı bir annelik yapabilmesi için sahip olması gereken özellikleri belirtilmiş. Bu özellikler 28 madde halinde "Annenin Kendini Tanıma Rehberi" adı altında sıralanmış. Örneğin; 
-Annenin yaşama sevinci var mı? 
-Anneye annelik statüsü verilmiş mi?
-Anne aileden yeterince destek alıyor mu?
-Anne eşi tarafından seviliyor mu?
-Anne çocuk terbiyesinde bilinçli mi?
-Anne ekonomik olarak rahat mı?? vb. vb..
Bu 28 soruya verilen cevaplar neticesinde annenin üzerindeki yük tablosu ortaya çıkıyor.. Örneğin 5-6 puanlık yük "Problem" olarak tanımlanmış. Bu 28 maddeyi okurken bir taraftan siz nelere dikkat etmeniz gerektiğini, sabırlı olma konusunda sizi olumlu veya olumsuz olarak nelerin tetiklediğini görmüş oluyorsunuz..

İkinci bölümde ise annenin çocuğu tanıma süreci anlatılmış. Bu bölüm gerçekten çok güzel.. Belirli yaş gruplarına göre 0-7; 4-7; 7-14, 14-21 çocukların nasıl bir ruh dünyalarının olduğu; bu yaşlarda nasıl davrandıkları, hangi özelliklere sahip oldukları ve ebeveynler tarafından nasıl davranılması gerektiği anlatılmış.. Çok dolu ve çok kapsamlı bir bölüm.  0-21 yaş arasına dair  her şey var: Çocuğun güven duygusu, bakıcı sorunu, kuralların öğretilmesi, sosyalleşme, metafizik varlıklara sorular, yalan, ahlaki eğitim, ergenlik ve daha bir çok şey işlenmiş...

Üçüncü bölüm aile içindeki rol karmaşasına ve çocuğun anne baba ihtiyacına değinmiş.. Bu bölümde de aile içindeki rollerin kapsamı ve babanın otoritesi ayrıntılı olarak işlenmiş. İyi bir baba olma metodlarına da değinilmiş.

Dördüncü bölüm de ise çocuk terbiyesinde dikkat edilmesi gereken noktalar belirtilmiş. Bu bölümde yine çok güzel. Terbiye nedir, metodları nelerdir, bunlardan bahsedilmiş..

Kısaca; bir çırpıda okuyuvereceğiniz, çok sade ve akıcı bir dil ile yazılmış, kolay anlaşılır ama çokk şey anlatan dolu dolu bir kitap.. Adı annelik sanatı ama aslında ebevenylik sanatı anlatılmış:))

Özellikle anne-baba adayları ve yeni anne-babalar ebeveynliğe hazırlık açısından da mutlaka okumalı. Okunduktan sonra rafa kaldırılacak bir kitap ta değil. Bir başucu kitabı.. Özellikle 2-3 ve 4. bölümleri sık sık açıp gözden geçirilmeli. Bir danışma kitabı niteliğinde..

Kitabın içeriği Anadolu Pedagojisi için tıklayınız.
Yazar hakkında tıklayınız.
Yazarın Çocuk Neyi Neden Yapar? kitabının çekilişine katılmak için tıklayınız.

Ayrıca Uzman Pedagog Adem Güneş' in her Pazar, Pazartesi ve Salı günleri saat 10:00 'da Burç FM 'de "Çocuk Deyip Geçmeyin " adlı radyo programı bulunmakta ve dinleyicilerden gelen soruları cevaplamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...